Wat zijn glycanen?

Glycanen, ook wel essentiële suikers genoemd, zijn complexe koolhydraten (ketens van speciale suiker moleculen) die betrokken zijn bij veel processen in je lichaam, zoals de communicatie tussen cellen (en dus ook tussen je organen onderling!), ontstekingsprocessen, celgroei en het reguleren van celdood (ja, cellen moeten ook kunnen afsterven en worden vervangen door nieuwe cellen).

Ze spelen bv. een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel en het behoud van gezonde darmen. Ze zijn namelijk betrokken bij de vorming van zenuwcellen en de werking van je zenuwstelsel. Daarnaast zijn glycanen ook belangrijk voor het behoud van gezonde darmen, omdat ze oa. betrokken zijn bij de communicatie tussen de cellen in je darmwand en het microbioom in je darm. Hierdoor dragen ze bij aan het behoud van een gezonde darmflora en een goed functionerend immuunsysteem in je darmen.

Ook zijn ze belangrijk voor een goede werking van je immuunsysteem. Ze spelen bv. een belangrijke rol bij de herkenning van lichaamseigen cellen en de afweer tegen lichaamsvreemde stoffen. Voor de vorming van antistoffen in je lichaam zijn ook glycanen nodig, en zo regelen ze dus je immuunrespons. Een tekort kan leiden tot een verzwakt immuunsysteem en een verhoogd risico op infecties en auto-immuniteit.

Ons lichaam maakt zelf glycanen aan, maar niet voldoende om aan je dagelijkse behoefte te voldoen. Daarom is het belangrijk om glycanen binnen te krijgen via voeding of supplementen. Je vindt ze bijvoorbeeld in bessen, paddenstoelen, zeewier en zongerijpte groente en fruit. Ook bestaan er supplementen met glycanen; ik werk daar graag mee, zeker als mensen al klachten hebben.

glycanen zijn ketens van monosacchariden en vormen glycoproteïnen en glycolipiden. Ze zijn belangrijk voor de cel communicatie