In dit blog deel ik een recept voor kokosyoghurt. Veel mensen stappen over op plantaardige yoghurt, bijvoorbeeld omdat je een intolerantie hebt voor de eiwitten uit dierlijke zuivel. Dat zie ik veel in de praktijk, en dan is kokosyoghurt een lekker alternatief voor af en toe.

Ik maak mijn kokosyoghurt in mijn Instantpot. Volgens mij is dit de makkelijkste manier, je hebt er geen omkijken naar, en veel goedkoper dan de yoghurt in de supermarkt. In mijn favorieten zie je welke Instantpot ik heb. Sowieso is mijn Instantpot een enorme timesaver, ik zou niet meer zonder willen!

Wat heb je nodig?

1 liter kokosmelk (ik gebruik Aroy-D)

1 eetlepel gelatinepoeder

2-3 probiotica capsules (maakt niet uit welke)


kokosyoghurt zelf maken

Hoe maak je het?


Maak de Instantpot goed schoon door een bodempje water en een scheutje (appel)azijn 1 minuut op high pressure te doen, en daarna weg te gooien. Dit zorgt dat etensluchtjes verdwijnen.

Doe daarna de kokosmelk in de pan en strooi de gelatinepoeder erover heen. Laat 5 minuten staan en roer dan door zodat je geen klontjes meer ziet.

Doe de deksel op de pan, druk op de “Yoghurt” knop en selecteer dan “pasturize” en zet hem aan.

Zodra hij piept haal je de pan uit de IP, zet je deze in een koud laagje water in de gootsteen en laat je de kokosmelk afkoelen tot 40 a 41 graden.

Daarna droog je de onderkant van de pan af, zet je de pan weer in de IP en strooi je de probiotica capsules uit (eerst open maken!) over de melk, roer door.

Doe dan de deksel weer op de pan, druk op “Yoghurt”, kies “ferment” en stel de tijd in. Ik kies meestal 10 uur.

Je laat de pan het werk doen (ik doe het meestal ’s nachts) en als hij klaar is roer je de yoghurt door en laat je deze in een pot in de koelkast afkoelen.

Hij is ongeveer een week houdbaar.

PS dit recept werkt ook voor gewone melk (ik maak het bv ook van Jersey melk), en dan doe je ipv probiotica capsules 2-3 eetlepels yoghurt in de pan.