Botten bouillon maken wordt super gemakkelijk met een Instant Pot. Dat is een electrische hoge druk pan, die ik gebruik voor bouillon, maar ook voor yoghurt, rijst, maaltijden etc. Het bespaart je heeeel veel tijd!
Met dit recept heb je in 3 uur een perfecte botten bouillon, waar het normaal zo’n 36 uur duurt.
Wat heb je nodig?
1200 gram botten (rund, varken, kip)
2 (252 g) uien
2 (215 g) stengels bleekselderij
2 (265 g) wortelen
2 laurierblaadjes
2 knoflookteentjes
1 theelepel (3,5 g) hele peperkorrels
2L koud water
2 eetlepels (30 ml) vissaus (of gewone sojasaus)
1 eetlepel (15 ml) appelciderazijn
1 eetlepel (15 ml) olijfolie
Hoe maak je het?
1. Doe de olijfolie in de pan en bak de botten 3,5 minuten per kant bruin. Giet daarna 125 ml koud water in de pan en maak met een spatel alles los van de bodem.
2. Snijd de groenten in grote stukken en doe alles in de pan. Sluit de deksel en kook onder hoge druk gedurende 2 uur + laat daarna 45 minuten staan.
3. Open het deksel voorzichtig. Zeef de bottenbouillon door een vergiet of zeef en giet over in glazen flessen.
4. Zet de flessen in de koelkast als ze zijn afgekoeld.